سمینار بررسی مدخل امام علی (ع) در دانشنامه اهل بیت (ع) برگزار شد

سمینار بررسی مدخل امام علی (ع) در دانشنامه اهل بیت (ع) برگزار شد
بازدیدها: 2019
17 اردیبهشت 1396
لینک کوتاه: https://nsafari.ir//?p=15061

سمینار بررسی مدخل امام علی (ع) در دانشنامه اهل بیت (ع) برگزار شد

به گزارش سایت دانشنامه اهل بیت (ع)، با توجه به پیشرفت نسبی نگارش مداخل به ویژه مداخل چهارده معصوم(ع) با تصمیم شورای علمی بخش تاریخ دانشنامه اهل بیت(ع) سمینارهای علمی این بخش آغاز شد.

این سمینارها برای آشنایی هر چه بیشتر شورای علمی با روند کار و مشکلات آن برگزار می شود. نویسندگان نیز در این سمینارها به تشریح علمی و محتوایی مدخل پرداخته، سیر پیشرفت کار، حجم کار انجام شده، مشکلات آن و زمان اتمام کار را بیان می کنند. همچنین نویسندگان دیگر مداخل به ویژه مداخل مرتبط می توانند با حضور در جلسه آشنایی بیشتری با چگونگی روند کار و مشکلات پیدا کنند. گفتنی است این سمینارها برای مداخل 30 صفحه به بالا برگزار خواهد شد که مداخل چهارده معصوم در اولویت قرار دارند.

اولین سمینار علمی مداخل چهارده معصوم با مدخل امام علی(علیه السلام) برگزار شد. این سمینار که با حضور شورای علمی بخش در تاریخ 9/2/96 در محل دانشنامه برگزار شد با سخنان مدیر دانشنامه آغاز شد. ایشان با تبریک اعیاد شعبانیه و خوش آمدگویی به حضار هدف از برگزاری این سمینارها را آشنایی با روند کار و مشکلات آن بیان کردند.

در ادامه نویسنده مدخل آقای دکتر یدالله حاجی زاده با تبریک ایام شعبانیه و تشکر از اعضای گروه به ارائه مباحث خود پرداختند.

وی واگذاری مدخل را در سال 94 ذکر کرده و گفت حجم مدخل 200 صفحه تصویب شده و گفته شده اگر تا 50 صفحه هم اضافه باشد اشکال ندارد.

6 ماه مهم ترین منابع را که در مورد امام علی(ع) مطالعه و فیش برداری شده است. ضمن این که در ادامه نیز این روند مطالعه ادامه یافته و در چارچوب طرحی که در بخش تاریخ تصویب شد مدخل نوشته شده است.

بیش از 2000 ساعت برای مدخل وقت گذاشته شده که 1600 ساعت آن موظفی بوده و بقیه بیرون از پژوهشگاه انجام شده است.
اوایل سال 95 بخش اصلی کار حدود 150 صفحه را برای ناظر مقاله ارسال کردند. حدود 35 درصد مطالب هنوز برای ناظر ارسال نشده است.

بخش ارسال شده بیشتر مربوط به سیر تاریخی می شد و از ولادت تا شهادت آن حضرت را در بر می گرفت و تقریبا حجم عمده کار را شامل می شد.

در تاریخ 20/3/95 ناظر، مقاله را دیده و نظرات خود را که به صورت کلی 20 نکته را دربر گرفته ارسال کرده است. پس از دریافت نکات ناظر آن ها را مورد توجه قرار دادم.

وی در ادامه افزودند:

– هنوز منابع را می بینم و مطالب را در لابلای مباحث اضافه می کنم.

– تلاشم بر این بوده نقل قول ها مستقیم نباشد.

– شیوه علمی را رعایت کرده و از تعصب و جانبداری پرهیز شود.

– تلاش بر این بوده که مطالب در منابع اصلی جستجو شود و حتما منابع اصلی دیده شود.

– برای بهتر شدن کار لازم است پیشینه دیده شود از جمله مدخل امام علی(ع) آقای پاکتچی که انگلیسی آن چاپ شده است.

– تکیه بیشتر به منابع تاریخی بوده و بعد به منابع حدیثی و…

در ادامه جلسه اعضای گروه توصیه هایی داشتند:

آثاری را پیشنهاد دادند که مطالعه شود نظیر: الغدیر، تشیع در مسیر تاریخ، سیره اداری، المعیار و الموازنه اسکافی، دانشنامه امام علی(ع) بویژه بخش فرهنگی و تمدنی، نقش شیعه در تمدن اسلامی و کنگره ها و همایش های مربوط به سیره علوی.

ضمن این که پیشنهاد دادند گزارش علمی و محتوایی از مداخل در سمینار حتما باید صورت بگیرد و فهرست عناوین و فایل پی دی اف آن در اختیار اعضای گروه قرار گیرد.

در ادامه دکتر صفری نکاتی را مطرح نمودند:

– نویسنده باید مسلط ترین فرد به مدخل خودش باشد.

– کار نویسندگان عرب زبان و کار غربی ها دیده شود حتی در دائره المعارف ها را ببینید.

– یک گزارش تحلیل گونه در پیشینه ارائه کنید.

– یک وقتی بگذارید در مشهد کتابخانه تخصصی امام علی(ع) را ببینید.

– همچنین در این جلسه تصویب شد تا ناظران محترم دقیق و کامنتی مقاله را مطالعه کنند و مقاله به صورت کلی مورد مطالعه قرار نگیرد.

– نویسندگان محترم نیز قبل از تشکیل جلسه فایلی از نوشته خود را برای دانشنامه ارسال کنند تا در اختیار شورای علمی بخش تاریخ قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *