پایان نامه ها

تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی (عصر اول و دوم عباسی۱۳۲ – ۳۳۴ هـ.ق)
جلسه دفاعیه این رساله که در محدوده عصر اول و دوم عباسی (۱۳۲-۳۳۴ هـ.ق) نگاشته شده بود، در جامعه العلوم مدرسه عالی فقه و معارف اسلامی، برگزار شد. در ابتدا آقای مصطفی خرمی دانشجوی دکتری، فصول مختلف رساله را تبیین نمود و پس از آن اساتید محترم به تبیین نظرات خویش در باب ساختار محتوایی و شکلی پرداختند. آن چه در ادامه می آید، خلاصه ای از محتوای این رساله است. دوم: «ساختار رساله» فصل یکم: فصل نخست این نوشتار که با عنوان «کلیات» آغاز شده، دارای دو قسمت اصلی است: قسمت یکم؛ «طرح تحقیق»، که در بردارنده‌ای تمامی مباحث…
ادامه مطلب »
بررسی زندگانی سیاسی – فرهنگی شلمغانی
این تحقیق به عنوان پایان نامه در سطح کارشناسی ارشد با راهنمایی دکتر صفری فروشانی و مشاوره دکتر محمد غفوری نژاد و نگارش محمد تقی ذاکری صورت پذیرفته است. ۳۳۴ صفحه دارد که ۲۳۷ صفحه آن متن تحقیق و مابقی به ضمیمه ها اختصاص دارد. و از یک مقدمه پژوهشی و شش فصل و سه ضمیمه تکوین یافته است. در مقدمه به اموری چند پرداخته شده که از مهم ترین موارد آن می توان بیان ضرورت و اهمیت تحقیق را متذکر شد. اهمیت این تحقیق چنین عنوان شده که حسین بن روح (م ۳۲۶ ق) سومین سرپرست وکلاء در غیبت…
ادامه مطلب »
صحابه در نگاه ائمه اثنی عشریه (ع) و شیعیان
متن حاضر گزارشی از رساله دکتری رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی با عنوان صحابه در نگاه ائمه اثنی عشریه (ع) و شیعیان (رفتار شناسی ائمه اثنی عشریه(ع) و شیعیان آنان درباره صحابه تا پایان سده هفتم هجری) است که با تلاش آقای مصطفی معلمی و راهنمایی اساتید دکتر هادی عالم زاده و دکتر نعمت الله صفری فروشانی و مشاوره آقای دکتر محمد علی کاظم بیگی در سال تحصیلی ۸۸-۸۹ نگاشته شده است. در این پژوهش، مولف در پی آن بوده است که شیوه رفتار ائمه(ع) دوازده گانه شیعیان اثنی عشری درباره صحابه ی رسول خدا (ص) را از خلال…
ادامه مطلب »
بررسی انساب نگاری شیعه از ابتدا تا قرن هفتم هجری
چکیده توجه به انساب نتیجه‌یک رویکرد قدرتمند اجتماعی برای نیل به اهدافی چون تفاخر و حمایت اجتماعی در دوره پیش از اسلام در سرزمین عربستان بود که به دوره اسلامی راه‌یافت و به دلیل کارکردهایی که پس از آن یافت مکتوب شد و انساب نگاری را به وجود آورد. شیعیان از کسانی بودند که از ابتدای شروع و بسط انساب نگاری، اهتمام فراوان در این رشته به خرج دادند و آثار بسیار ارزشمندی خلق کردند. انساب نگاری شیعه در ابتدا تحت عنوانی عمومی بود و از قرون سوم به بعد با رشد اعتقادات شیعه و نیز ضرورت فقهی و نیز…
ادامه مطلب »
روش شهید مطهری در تحلیل سیره معصومین(ع)
چکیده تحقیق و پژوهش پیرامون سیره معصومین در جوامع اسلامی از قدمت دیرینه‌ای برخور دار است سابقه نگارش و تدوین سیره به قرن اول هجری باز می‌گردد و از همان زمان که قرآن کریم پیامبر اکرم(ص) را به عنوان اسوه حسنه معرفی نمود مسلمین بدنبال اطاعت و الگوپذیری از پیامبر اسلام(ص) در پی نقل و نگارش سیره آن بزرگوار اقدام نمودند و با گذشت زمان این موضوع اهمیت بیشتری پیدا نمود به گونه‌ای سیره پیامبر(ص)در بسیاری از موارد به عنوان یک منبع و مرجع، جهت رفع اختلافات میان مسلمانان مطرح گشت. و به باور مندی شیعیان که ائمه دوازده گانه…
ادامه مطلب »
وضعیت تشیع در عصر امام موسی کاظم(ع)
چکیده نویسنده با توجه به اهمیت فوق العاده عصر امام کاظم (علیه السلام) در دو جهت مختلف ظهور فرقه های درون گروهی نظیر اسماعیلیه، زیدیه، فطحیه و نیز قدرت گرفتن عباسیان با استفاده از عنوان اهل بیت پیامبر به بررسی فعالیت های گسترده ی امام کاظم(ع) و پیروان آن حضرت می پردازد. از نظر ایشان امام(ع) توانستند با تشکیل سازمان وکالت، فرستادن ابواب و نقباء به مناطق مختلف در گسترش تفکر شیعی بسیار مؤثر باشند. هرچند قیام های متعدد شیعیان به خصوص زیدیه نیز خلافت عباسی را دچار مشکل نمود و هویت واقعی آنان را زیر سؤال برده بود اگرچه…
ادامه مطلب »
بررسی نظریه های پیدایش تشیع
چکیده درباره تاریخ پیدایش تشیع ده نظریه مطرح شده است از میان این نظریات دو نظریه مربوط به شیعه و بقیه از آن دانشمندان اهل سنت و مستشرقین است. اهمیت و ضرورت پرداختن به این مقوله، نگارنده را به بررسی و مقایسه وا داشته است. نظریات اهل سنت و مستشرقین، خالی از غرض های مذهبی، سیاسی، دشمنی با تشیع و افراط نیست. عمده هدف آنها از بیان این نظریات، نشان دادن مذهب تشیع به عنوان حرکت خارجی و امر عارضی است. از جمله نظریات: پیدایش تشیع در دوره پیامبر(ص)، در سقیفه، در دوره خلافت عثمان، در دوره خلافت علی(ع)، حادثه…
ادامه مطلب »
بررسی شخصیت امام صادق(ع) در منابع اهل سنت(تا پایان قرن نهم هجری)
چکيده این پایان نامه در چهار فصل تنظیم شده است. فصل اول به بیان مفاهیم تحقیق و کلیات و فصل دوم به بیان خصوصیات اخلاق فردی و اجتماعی امام صادق(ع) در منابع اهل سنت اختصاص دارد. در فصل دوم، ذیل خصوصیات اخلاق فردی به شکل و شمایل امام صادق(ع)، عبادت آن حضرت(ع)، پوشش و لباس ایشان، صبر و بردباری و نقش انگشتر آن حضرت(ع) و ذیل خصوصیات اخلاق اجتماعی به سجایایی از قبیل: حسن خلق، احترام به علما، مهمان نوازی، شجاعت، بصیرت و فتوت و جوانمردی می‌پردازد. فصل سوم این پایان نامه شخصیت علمی و فرهنگی امام صادق(ع) را در…
ادامه مطلب »
گونه شناسی اصحاب امام صادق(ع) و چگونگی تعامل حضرت با آن‌ها
چکيده این پایان نامه در چهار فصل تنظیم شده است. فصل اول به کلیات اختصاص دارد و گذری اجمالی بر زندگانی امام صادق(ع) (فرزندان، فضائل و شخصیت آن حضرت(ع) و خلفای هم‌عصر با امام)، وضعیت سیاسی دوره امامت آن حضرت(ع) (وضعیت سیاسی دوره امویان و موضع امام در برابر امویان، وضعیت سیاسی دوره عباسیان و موضع سیاسی امام صادق(ع) نسبت به خلفای عباسی، قیام‌های عصر آن حضرت)، وضعیت فرهنگی عصر ایشان(انتشار و رشد علوم و حدیث، ترجمه منابع بیگانه، رشد مکاتب فقهی و فرق و مذاهب کلامی این عصر) و وضعیت اجتماعی عصر امام صادق(ع)(آشنایی بیشتر مردم نسبت به اهل…
ادامه مطلب »
جریان شناسی تشیع در عصر امام رضا(ع)
جامعه شیعه نیز از قاعده کلی دیگر گروه های اسلامی، که بنا به دلایل و شرایط مختلف از درون گرفتار انشعابات فکری و عقیدتی میشدند مستثنی نبود. آغاز تفرق شیعی را میتوان پس از شهادت امام حسین(ع) دانست که ادامۀ و استمرار آن در زمان دیگر ائمه(ع) جریان داشت. بعضی از این جریانات که از بنیان ضعیف‌تری برخوردار بوده در کوتاه مدت مضمحل و یا کمرنگ میشدند، برخی نیز به دلیل اقتضائات زمانی و مکانی خاص از پایداری بیشتری برخوردار میشدند. زمان امام رضا(ع)، به دلیل اینکه جریانهای فکری و فرقه های شیعی از نظر کمی و کیفی در اوج…
ادامه مطلب »
مناسبات امام رضا(ع) با فرق شیعی غیر امامیه
در طول دورۀ حضور ائمۀ معصومین از امام علی تا امام دوازدهم (عج)، شیعیان نیز مانند دیگر گروه‌های اسلامی، بنا به دلایل مختلف، به فرق گوناگونی تقسیم شده و انشعاباتی یافتند. ظهور و بروز چشمگیر فرق شیعی را میتوان پس از شهادت امام حسین دانست و ادامۀ تفرّق و فرقه فرقه شدنِ شیعیان را در زمان سایر امامان معصوم شاهدیم که البته این فرقه ها در دوره‌های دیگر امامان، بعضی مضمحل و نابود و یا کمرنگ میشدند و از آن طرف، فرق دیگری جان گرفته و به وجود می آمدند. زمان امام رضا، یکی از دوران هایی است که فعالیت…
ادامه مطلب »
نقش شاه طهماسب اول در گسترش تشیع
چکیده نویسنده با توجه به نیم قرن سلطنت شاه طهماسب اول و تاثیر کارها و سیاست‌های وی بر گسترش و تعمیق تشیع در ایران به این بحث، پرداخته است. عدم پژوهش مستقل در مورد فعالیت‌ها و سیاست‌های فرهنگی وی، دیگر انگیزه این کار است. فعالیت‌های شاه طهماسب اول در اجرای احکام اسلامی، توجه به علماء، گسترش حوزه‌های علمیه، ایجاد نهضت تألیف و ترجمه کتب اسلامی عربی به فارسی و توجه به ساخت و تعمیر مساجد و زیارتگاه‌ها از مهم ترین کارهای شاه طهماسب اول در زمینه گسترش تشیع در ایران صفوی است. پرسش اصلی تحقیق این است که؛ با توجه…
ادامه مطلب »