بررسی روانشناختی کتاب «عاشوراشناسی»

بررسی روانشناختی کتاب «عاشوراشناسی»
بازدیدها: 2732
14 اردیبهشت 1397
لینک کوتاه: https://nsafari.ir//?p=14965

بررسی روانشناختی کتاب «عاشوراشناسی»

بررسی روش شناختی کتاب عاشورا شناسی» به همت انجمن قلم حوزه با حضور جمعی از روحانیون، محققین و اندیشمندان حوزه و دانشگاه، شب گذشته در سالن اجتماعات انجمن علمی حوزه علمیه قم برگزار شد.

این نشست با حضور محمد اسفندیاری، نویسنده کتاب «عاشوراشناسی» و نعمت‌الله صفری فروشانی، استاد دانشگاه و رضا بابایی محقق، نویسنده و عضو هیات مدیره انجمن قلم حوزه برگزار شد.
اسفندیاری با بیان اینکه کتاب عاشوراشناسی اهداف درجه 2 امام حسین(ع) است، نظرهای ارائه شده در این کتاب را 7 عنوان بیان کرد.

نویسنده کتاب عاشوراشناسی با اشاره به اینکه عنوان اصلی کتاب «پژوهشی درباره هدف امام حسین(ع)» است و عنوان فرعی عاشورا شناسی است، گفت: «نگارش این کتاب حدود یک سال و نیم طول کشید و 20 نفر از محققین برجسته کشور این نوشته را قبل چاپ بررسی کردند.»

این محقق بیان کرد که همه این نظریات از دیدگاه مختلف مورد بحث قرار گرفته است و سپس نظریه خودم را در باب قیام امام حسین(ع) ارائه نمودم.

نظریه اول نظریه امتناع از بیعت، نظریه دوم اینکه امام حسین(ع) در ابتدا نظرش حکومت و بعد از شهادت حضرت مسلم(ع) به شهادت تبدیل شد، نظریه سوم که نظریه سیدبن طاووس نیز می باشد اینگونه است که نظر امام حسین(ع) شهادت بود که با می خواستند با این عمل به وصال حق نائل شوند.

نظریه چهارم که نظر صاحب جواهر نیز می باشد اینگونه است که امام حسین(ع) یک تکلیف خصوصی داشت و آن شهادت بود؛ نظر یه پنجم شهادت فدیه ای بود؛ نظریه ششم این بود که امام حسین(ع) قصد شهادت سیاسی داشتند که با شهات خودشان چهره فاسد اموی را نشان بدهند؛ نظریه هفتم این بود که امام حسین(ع) به قصد تشکیل حکومت یا اعاده خلافت به طرف کوفه رفتند.

صفری فروشانی نیز توجه به ظرف زمانی و نوع نگارش کلامی و تاریخی را از محاسن این کتاب بیان کرد.

وی با بیان اینکه در این کتاب برخلاف کتاب های نویسنده نقل قول مستقیم زیاد بیان شده است، یکی دیگر از مشکلات این کتاب را ارجاع توضیحات به بعد عنوان کرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه یکی از مشکلات کتاب نداشتن آدرس بعضی مطالب است، ویراستاری نادرست بعضی از صفحات را از مشکلات دیگر این کتاب بیان کرد.

صفری فروشانی نداشتن تعبیر خوب از بعضی محققین و نویسندگان و نداشتن ترتیب زمان بعضی از افراد را از دیگر مشکلات این کتاب عنوان کرد.

رضا بابایی نیز با اشاره به اینکه این کتاب چه از نظر پردازش محتوایی و نوع استدلال گری بسیار جدی است، ساختار و فصل بندی مناسب این کتاب را آبروی نثرعلمی و عاشورایی عنوان کرد.

این محقق با اشاره به اینکه من به عنوان این کتاب نقد دارم و عنوان نباید خواننده را متوقع کند، افزود: «عنوان فرعی هدف شناسی است اما موضوع برنامه شناسی است.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *